הליך פלילי מתחיל בעת קיומו של אירוע פלילי. תחילה, המשטרה תפעל לאיתור חשודים וכן למציאת ראיות נגד חשוד מסוים. בין פעולות החקירה של המשטרה: חקירה פרונטלית, עימות בין חשודים, מסדרי זיהוי, האזנות סתר, הכנסת מדובב והדוגמאות הן רבות. ללמדנו, כי למשטרה יש סמכויות רבות, ובפרט במסגרת ביצוע חקירה. מכאן, במאמר שלפניכן/ם
נבקש להציג מספר טיפים, שנוגעים להתנהלות בעת חקירה, לרבות הימנעות מתרגילי חקירה. כל זאת, נעשה לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשות והגולשים.

נבקש להעיר כי מאמר זה הוא מאמר כללי בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי. המאמר מנוסח בלשון זכר, אך פונה לשני המינים כאחד.

תכליתה של החקירה הפלילית:

החקירה הפלילית נועדה לאתר חשוד או חשודים בביצוע עבירה, ובעת איתור חשודים, לאתר ראיות נגד אותם חשודים. יודגש כי מטרתה של החקירה הפלילית היא איתור וגילוי מבצעי עבירה, ולאו דווקא איתור חשוד מסוים או התקבעות על חשוד מסוים. כלומר, על המשטרה לבחון גם ראיות מזכות וגם לבחון טענות הגנה שחשוד מציג בפניה בעת חקירה פלילית.

בהתאם, במסגרת חקירה פלילית, למשטרה יש סמכויות רבות שאותן העניק לה המחוקק. כאמור, בין הסמכויות הללו: סמכות לעצור חשוד, סמכות לזהות ולעכב חשוד, סמכות ליטול דגימת דנ"א או טביעות אצבע, סמכות לבצע האזנות סתר, סמכות לתפוס מסמכים וכן סמכות לערוך חיפוש בנכס או ברכב. מול הסמכויות הרבות של המשטרה, גם לאזרח יש זכויות, שביניהן הזכות לדעת כיצד להתנהל נכון בחקירה פלילית.

מה חשוב לדעת במקרה של חקירה פלילית:

הבה נמנה מספר המלצות, לשאלה מה חשוב לדעת על חקירה פלילית וממה כדאי להיזהר, כדלקמן:

יש לפנות לייעוץ משפטי: הדבר החשוב ביותר שיש לעשות במהלך החקירה הפלילית, הוא להיעזר בעורך דין פלילי. יש לכם זכות חוקית לקבל ייעוץ משפטי עוד לפני החקירה. ככלל, אנו ממליצים שלא למסור כל גרסה לחוקר עד אשר נפגשתם עם עורך דין או אף שוחחתם עמו טלפונית. פגיעה בזכות שלכם להיוועץ בעורך דין, עשויה להשפיע על המשך ההליך הפלילי, במידה שהוא יתקיים.

להיזהר ממדובב: במהלך החקירה הפלילית, המשטרה לעיתים עורכת תרגילי חקירה. אחד התרגילים המוכרים ביותר, הוא הכנסה של מדובב לתא המעצר. מדובב הוא שוטר או אדם מן היישוב שמקבל שכר על עבודתו, ותפקידו כשמו – לדובב אתכם. יכניסו אותו לתא המעצר שבו אתם שוהים, ותפקידו יהיה לנהל עמכם שיח ולהוציא מכם כל מיני אמירות שלכאורה מחזקות את החשדות שיש נגדכם. קחו בחשבון שעבודת המדובב גם מתועדת, כלומר – תהיה הקלטה או צילום מוקלט של המהלכים בתא המעצר. מכאן, אנו מציעים להימנע מלשוחח עם כל אדם, גם בתא המעצר, על העבירה שבה אתם חשודים.

להיזהר משיחות חולין: החוקר המשטרתי יהיה לרוב נחמד ואדיב וינהל עמכם שיחות רבות, אך חשוב לזכור, שגם במהלך החקירה או מחוץ לחקירה, כל דבר שתאמרו – יוקלט או יירשם בזיכרון דברים. כלומר, אם אתם משוחחים עם החוקר מחוץ לחדר החקירה, הרי שהדברים שאתם אומרים, מתועדים בדרך זו או אחרת. לכן, אפשר לדבר על מזג האוויר, אך לא מעבר לכך.

עימות עם חשוד נוסף – יש לשים לב: אחד התרגילים הידועים ביותר במהלך עימות בחקירה, בין חשוד לקורבן, או בין חשוד לחשוד נוסף, הוא השלב שבו חוקר יוצא מהחדר ומשאיר את שני הצדדים בחדר. אז זהו – שזה לא במקרה. במקרים כאלו, החוקר יושב בחוץ מול מסך טלוויזיה, ומחכה לראות איזה שיח יהיה בין הצדדים. לעיתים דווקא השיח הזה יכול לחזק חשד או להחליש חשד, כך שאם אין לכם דבר סתמי להגיד, שמרו על שתיקה בשלב הזה שהחוקר יוצא מהחדר ומשאיר אתכם עם מושא העימות.

לעמוד על זכויותיכם: אל תשכחו שיש לכם זכויות. אם אתם חשים ברע, עליכם לעמוד על כך שתיבדקו על ידי רופא, במהלך החקירה הפלילית. אם מונעים מכם ייעוץ משפטי, הימנעו מלמסור גרסה, וכן אם נוהגים עמכם בגסות, אל תשכחו שאתם יכולים לעמוד על כך שהתנהגות לא נאותה תתועד במלואה בחקירה.

לסיכום:

במאמר זה ביקשנו להציג לכם מה חשוב לדעת על חקירה פלילית, וכן הצגנו מספר טיפים להתנהלות נכונה שתשמור על זכויותיכם במהלך חקירה פלילית. במקביל, אנו שבים על ההמלצה שציינו, תמיד להיעזר בעורך דין פלילי בעל ניסיון וידע.