לייעוץ מיידי התקשרו עכשיו או שלחו וואטסאפ: נייד: 052-504-4000 | משרד: 02-5409904 מענה טלפוני ניתן 24 שעות ביממה.
כיצד נבחר עורך דין צבאי
על מנת להופיע בבתי הדין הצבאיים, יש צורך באישור וועדה פנימית. זאת, ראשית, בשל סיווג ביטחוני, ושנית, בשל הצורך בבקיאות והכרת המערכת המשפטית הייחודית והמותאמת לצבא, שמתנהל באופן טבעי – במתכונת היררכית. ככלל, מערכת המשפט הצבאית שואבת את סמכותה מחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו– 1955 (להלן: "חוק השיפוט הצבאי"), הכולל בתוכו: עקרונות כלליים, עבירות ועונשים, הדין המשמעתי, המוסדות המשפטיים, הליכי השפיטה, בית דין שדה, דיני ראיות, ביצוע פסקי דין, עבירות מיוחדות, בירור קבילות חיילים והוראות שונות. במאמר זה נציג מיהו עורך דין צבאי ונסביר על זכאות לייצוג במערכת המשפט הצבאית.
מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין צבאי.
מיהו עורך דין צבאי:
עורך צבאי הינו עורך דין בעל תואר במשפטים, המוסמך מטעם לשכת עורכי הדין ובעל רישיון לעריכת דין. מלבד זאת, עליו לקבל אישור מוועדה ייעודית של הצבא, לייצוג והופעה בבתי הדין הצבאיים. היושבים בוועדה הם: שופט בית המשפט העליון המשמש כראש הוועדה, מנכ"ל משרד המשפטים, הפרקליט הצבאי הראשי ושני עורכי דין מטעם לשכת עורכי הדין. לפני דיוני הוועדה, אותו עורך דין, המבקש להימנות כעורך דין צבאי, יעבור סיווג ביטחוני, כדי להבטיח ולאפשר חשיפה למאגרי מידע צבאיים ולמערכת הצבאית בכלל. רק לאחר אישור גורמים ביטחוניים, יוכל להופיע בפני הוועדה.
כל זאת מתואר לפרטים בסעיף 318 לחוק השיפוט הצבאי. על מנת לוודא כי עורך דין מסוים אכן מוכר כעורך דין צבאי, ניתן לפנות לפרקליטות הצבאית, המחזיקה בכל עת רשימה עדכנית של עורכי הדין הצבאיים המאושרים לייצוג בפני הוועדה.
זכאות לייצוג במערכת המשפט הצבאית:
ראשית, יש להבהיר כי במערכת המשפט הצבאית, בדומה למערכת המשפט האזרחית, ישנה אפשרות לייצוג על ידי גורם, זאת כאמור בסעיף 318 לחוק השיפוט הצבאי. החוק מאפשר 3 חלופות אפשריות לייצוג בבתי הדין הצבאיים:
ייצוג על ידי הסנגוריה הצבאית – מדובר בייצוג על ידי גוף הפועל במערכת המשפט הצבאית, שהוא הסנגוריה הצבאית, אשר תפקידה לייצג נאשמים בהליכים המשפטיים. ניתן לומר כי המערכת האמורה זהה לסנגוריה הציבורית, אם כי הזכות בסנגוריה הציבורית מצומצמת לגורמים מסוימים.
ייצוג על ידי עורך דין צבאי (סנגור מהמגזר הפרטי) – כאמור, עורך דין צבאי, ייבחר על ידי הנאשם, ובהתאמה ילווה וייצג אותו החל מהשלב המקדמי וכן בשלבי הייעוץ להחלטתו, עוד בטרם יוגש כתב אישום. הדבר זהה לבחירת עורך דין בשוק הפרטי בהליכים אזרחיים, זאת בהתאם לניסיונו, הוותק שצבר והכרת התחום הרלוונטי.
חייל שישמש כסנגור – למעשה, מדובר ב"אות מתה" שאינה נראית בעת האחרונה. מדובר בחייל, בדרך כלל עד למקרה, שיעיד לטובת הנאשם. הדבר לא בשימוש, משום שניתן לקחת אדם מקצועי, כלומר, עורך דין מהסנגוריה הצבאית, ללא תשלום.
חשיבותו של עורך הדין הצבאי – הפרטי:
מערכת המשפט הצבאית, היא מערכת מאוד נוקשה, הן מבחינת החקיקה הרלוונטית אליה, והן מבחינת הענישה המאפיינת אותה. עורך דין צבאי מיומן, יוכל ללוות ולייצג את החייל החשוד או הנאשם, החל מהשלב הראשון. ככלל, ייצוג משפטי גם במערכת הצבאית, עשוי להיות ההבדל בין הרשעה פלילית–צבאית, ובעקבותיה ענישה, לבין ענישה מופחתת ואף לעיתים זיכוי.
כמשרד העוסק בתחום הצבאי במשך שנים רבות, הרי שאוכל רק להמליץ: תמיד להימנע מלמסור גרסה כלשהי בחקירה, עד קבלת ייעוץ משפטי מעורך דין צבאי.
סיכום:
מערכת המשפט הצבאית נוהגת להחמיר בעונשיה, לעומת עבירה מקבילה בהליך האזרחי. הדבר נובע מהצורך במסגרת ושמירה על ההיררכיה הקיימת בגוף הצבאי. ייצוג במערכת המשפט הצבאית הוא חשוב, הן לטווח הקצר – השירות הצבאי והן לטווח הארוך – האזרחות. זאת, מכיוון שעונשים הניתנים במסגרת הצבא, יכולים לשאת השלכות הרות גורל על הנענש, גם לאחר שירותו. לדוגמא: רישום פלילי בעת מאסר של מעל 3 חודשים, הגבלה בעבודה במקומות ביטחוניים, קנסות כבדים ועוד.
ייעוץ על ידי עורך דין צבאי, המכיר את מערכת המשפט הצבאית על בוריה ואת ההתאמות הייעודיות לה, בשונה ממערכת המשפט האזרחית, יוכל לסייע לפונה ולהביא להפחתה ואף ביטול השלכות ארוכות טווח לפונה, זאת בהתאם לנסיבות המובאות לפניו.